Díky burze s plynem u SPP neproděláte. Ale můžete ušetřit

I když sluníčko ještě hřeje, je nejvyšší čas myslet na topnou sezonu. Jste na ni opravdu dobře připraveni? Nechali jste zkontrolovat svůj kotel? A přepočítali jste si výdaje za teplo?

V dodávkách energií bývají Češi poměrně konzervativní. Podle průzkumů mají navzdory poměrně agresivním reklamám pocit, že nabídka od různých dodavatelů je v podstatě stejná. Ale ono to tak být rozhodně nemusí. Pokud jste tedy zatím nikdy nezměnili dodavatele plynu ani elektřiny, pak byste měli zpozornět. Vaše peněženka se totiž bez rizika může zaplnit.

Chvíli počítat a ověřit si, zda opravdu odebíráte plyn a elektřinu výhodně, se proto vyplatí. Změnou můžete totiž ušetřit klidně ročně i několik tisíc korun

Nedávný boom smluv na dobu neurčitou je prakticky pryč. Jejich výhodou byla možnost kdykoliv po výpovědní době odejít, nevázat se. Jenže nezafixovaná cena se pak může jednostranně změnit, a jak letošek ukazuje, i několikrát během jednoho roku…

Doba určitá, kterou velcí dodavatelé nabízejí, dává jistotu, že za dané období se cena vašeho produktu nezmění. V současnosti se jistě vyplatí se takto „pojistit“, protože se podle předpokladu na světových trzích bude cena plynu s největší pravděpodobností zvyšovat.

Nyní společnost SPP nabízí produkt, který se odlišuje. Máte zafixovanou cenu, která neporoste. Ale může klesnout – sníží-li se ceny na světových burzách, klesne i ta vaše. Neznamená to ale, že se musíte proměnit ve finančníky z Wall Streetu. Sledování burzovního pohybu za vás zajistí odborníci z SPP, kteří veškeré změny a výkyvy sledují.

Firma SPP, která je největším slovenským dodavatele energií, prostřednictvím své dceřiné společnosti působí již zhruba deset let na českém trhu. Celkem v těchto dvou zemích skupina SPP dodává zemní plyn více jak 1,3 milionu zákazníků, od domácností až po velkoodběratele.

Pro lepší rozhodování je dobře si úsporu rovnou spočítat. Kalkulaček úspor najdete na internetu bezpočet, ne všechny ale jsou důvěryhodné. Pravdivé hodnoty najdete například na www.spp.cz/neplatte-vic-nez-musite. Budete-li s výsledky spokojeni, pak vězte, že přechod k novému dodavateli se odvíjí podle podmínek vaší současné smlouvy, obvykle však nebývá delší, než tři měsíce. Od nového roku, kdy topná sezona mívá nejsilnější část teprve před sebou, tak můžete šetřit. Veškeré papírování vyřídí nový dodavatel.

A ještě jedna výhoda: u SPP můžete do 15 dnů po zahájení dodávky bezplatně změnit názor a zvolit si někoho jiného. Ale ruku na srdce, proč byste to dělali?